For noen dager siden ble Rune Velta fra Bærum verdensmester i hopp. Også jeg gratulerer og gleder meg over lokale talenter som lykkes. Eller, forresten: sa jeg talenter? Jeg burde heller skrive: Jeg gleder meg over personer fra vårt lokalmiljø som har vært utholdende nok til å vinne. Det er nemlig utholdenhet og ikke først og fremst talent som er vesentlig for å lykkes, både i idrett, kunst og utdanning.
Flere aviser har skrevet mye om dette, bl.a.
http://www.dn.no/dnaktiv/2014/08/17/1556/Trening/m-ikke-forveksle-tidlig-utvikling-med-talent
http://www.handballmagasinet.no/ikke-bare-unge-talenter-blir-toppidrettsutovere/
Allikevel opplever vi stadig en jakt på talentene også i skolen, og det i ung alder. To eksempler: Vi har i år inngått en samarbeidsavtale med en av landets største ingeniørbedrifter. En del av dette partnerskapet består i at de elevene på vår skole som er flinkest i matematikk kan få være med på særskilte matematikkdager. De som er flinkest i en alder av 15 år. Vi har flere ganger vunnet matematikk-konkurransen KappAbel, som nå heter Unge Abel, der 4 av de flinkeste elevene på en skole konkurrerer med tilsvarende elever fra andre skoler. (Vi vant flere ganger den norske finalen og det er klart vi er stolte av det).
Av og til kommer det forslag og tilbud om særskilte opplegg for elever med særskilte talenter. Dette er fint og flott, men det er slett ikke sikkert at det er den superflinke matematikkeleven i 6. klasse som blir matematikk-professor. Og det er ikke sikkert at det er jenta som spiller nydelig piano i 8. klasse som blir landets nye musiker-yndling. Og det er i alle fall ikke nødvendigvis de to guttene med særskilt interesse for å konstruere maskiner på 9. trinn som blir banebrytende ingeniører i voksen alder, eller hun som leser voksenbøker i 8. klasse som blir litteraturkritiker eller forfatter.
Som artiklene ovenfor peker på, og som Rune Velta er et godt bilde på: Det er ikke nødvendigvis de som er gode i ung alder som har suksess som voksne. Hvis utholdenhet er viktigst, må vi trene elevene i nettopp det. Samtidig må vi sørge for at alle elever får spennende faglige utfordringer, ikke bare de som presterer ekstra godt i fagene. Vi vet nemlig ikke hvem av elevene på ungdomstrinnet som vil holde ut lengst.