For noen uker siden skrev jeg et blogginnlegg der jeg påsto at befolkningen i Oslo og Bærum er langt likere enn mange tror. I en samtale på Facebook (ja, en samtale og ingen diskusjon – merk deg forskjellen) er jeg blitt opplyst av Anders Bakken, som er sosiolog og jobber på Høyskolen i Oslo og Akershus samt i NOVA, at forskjellen mellom Oslo og Bærum er nettopp så stor som man skulle tro.
Bakken skriver: Registerdata jeg sitter på for alle 10. trinnselever i 2011 viser at det er store forskjeller mellom disse to kommunene i elevenes familiebakgrunn – kanskje akkurat slik «man tror». Rundt 60 prosent av foreldrene til disse elevene i Bærum har høyere utdanning, mot 45 prosent av Oslo-foreldrene. I Oslo har hver fjerde foreldre ikke noen utdanning utover grunnskole. Dette gjelder 10 prosent i Bærum. Noe av forklaringen på disse forskjellene handler selvsagt om at det er langt flere innvandrere i Oslo: 33 prosent av Oslos elever har to utenlandsfødte foreldre, mot 10 prosent i Bærum.
Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller en litt annen historie enn Bakkens data fra 2011 (som jo bare er et utvalgt skoleår, og man skal være oppmerksom på hvilke tall forskere velger å trekke frem eller er i besittelse av), og det er ikke gitt at Bakkens tall fra 2011 forteller hele sannheten. Men jeg må nok moderere min påstand om at befolkningen i Oslo og Bærum er likere enn mange tror. Det koster å endre standpunkt, men skal man klare å etablere en åpen drøfting om skoleutvikling og skolestyring, må man være villig til å justere sine egne standpunkter. Hvis ikke man gjør det, forsterker man bare en fastlåst «skyttergravskrig» der ingen er villig til å høre på motparten og bare fastholder sine synspunkter.
Imidlertid fester jeg lit ved Statistisk Sentralbyrå som kan fortelle at Oslo er det fylket i Norge med den høyest utdannede befolkningen. Så man kan ikke helt se bort fra utdanningsnivå i befolkningen, rekruttering av lærere m.m. når man ser på skoleresultatene for både Oslo og Bærum. Igjen vil jeg peke på Sogn og Fjordane og de stabilt gode resultatene de har i elevers skoleprestasjoner. Alt for få gjør det i den offentlige debatten.