Kor e’ alle helter hen’?

Kunnskapsdepartementet har invitert folk til å skrive innlegg om ny generell del av læreplanen, og det publiseres stadig interessante bidrag der. Men jeg undrer meg hvor det blir av stemmene til de som jobber i skolen.

Alfred Oftedal Telhaug kalte lærerne «de sanne heltene i skolen». Og når jeg leser blogginnleggene om ny generell del av læreplanen, sier jeg som Jan Eggum: «Kor e’ alle hælter hen’?»

For hvor er lærerstemmene i denne bloggen? Hittil er det publisert tekster skrevet av en statsråd, to ledere for læreres fagforeninger samt 4 akademikere (amanuenser og professorer). Er det  disse yrkesgruppene som har størst grunn til å mene noe om en ny generell del av læreplanen? Og er lærere og skoleledere tause fordi de ikke vet hva de skal si? Eller skyldes det at lærere og skoleledere ikke våger seg ut i det offentlige ordskiftet? Eller får ikke skolesjefer og andre skoleeiere lov av sine politikere til å ytre seg? Eller er det sånn at lærere og skoleledere er så travelt opptatt med å gjøre jobben sin at de ikke har tid til å tenke over ny generell del av læreplanen og enda mindre tid til å skrive noe om dette? Jeg håper det ikke skyldes at lærere eller skoleeiere egentlig ikke bryr seg om læreplanen. Det vil være fatalt.

Jeg setter pris på at både akademikere og fagforeningsfolk skriver og leser innleggene deres med interesse. Men hvor er det blitt av heltene, altså lærerne?

Du finner bloggen her: http://nygenerelldel.regjeringen.no/

5 tanker om “Kor e’ alle helter hen’?”

 1. Takk for ditt innlegg og nå etterlysning av lærerstemmene. Jeg har snakket med mange lærere som står i klasserommet hver dag med de utfordringene de har. Kanskje har de ikke tid og overskudd – men det er så avgjørende og viktig at lærere blir hørt. I min virkelighet – er de de store heltene. Jeg er også imponert over ditt engasjement som skoleleder. Din stemme er også viktig. Så takk til deg! Jeg skal gi mitt bidrag – men så spørs det om hvilke stemmer som blir hørt. Men vi må stå på og gjøre vårt. Har delt på facebook – så skal si i fra til andre lærere. Takk for at du er en stemme i skoledebatten som ofte blir styrt av forskere og politikere dessverre.

  Liker

  1. Takk for det. Jeg har selv sendt inn et bidrag til Departementets blogg og de sier at de ikke vil sensurere innlegg hvis ikke de er uhøviske i formen. Lykke til med skrivingen.

   Liker

 2. Det er ellers ein strålande ide å bytte ut «generell» med «grunnleggande». Støtter den hundre prosent.

  Liker

 3. Eg er lærer, og har ein mastodont av ein tekst på vent i departementets digitale irrganger. Dukker nok snart opp.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..