Lesing eller utholdenhet – hva er mest grunnleggende?

Guttene henger etter jentene fra første skoledag. En nylig publisert undersøkelse viser dette – som skolefolk har visst i mange år. Spørsmålet som alle stiller blir da: Hva er årsaken og hva kan vi gjøre?

Høskolen i Hedmark med Thomas Nordahl i spissen ar igjen påpekt at gutter henger etter jenter i skolen, faktisk helt fra første klasse. Skolestatsråd Isachsen ble spurt om dette på NRK Dagsrevyen og svarte som man kunne forvente. Statsråden sa omtrent at «Dersom elever ikke har det grunnleggende på plass; lese, skrive og regne, blir det veldig vanskelig for dem å henge med på skolen.»

Det er vanskelig å være uenig med statsråden i at når vi har en skole som nesten bare dreier seg om å lese, skrive og regne, så er det avgjørende at elevene kan nettopp dette. Men det er jo her mange av gutta taper. De er nemlig ikke så flinke til nettopp å lese og skrive og regne, og de har ikke tålmodighet til å lære det. Eller, som utviklingspsykologer og hjerneforskere vil si: de er ikke klare for det når de er seks år siden de ikke er utviklet like godt som jentene.

Så statsrådens svar blir altså: for de som ikke klarer å lære det viktigste på skolen, er det viktig at de lærer det viktigste på skolen. Dette er noe bortimot det motsatte av Nils Arne Eggens godfot-filosofi som handler om at folk skal få lov til å bli flinkere til det de mestrer godt og ikke bare terpe på det de ikke mestrer.

Og et svar på spørsmålet om hva som kan gjøres for å unngå at gutter blir hengende etter er selvsagt at skoler og lærere må gi variert og tilpasset opplæring. Noen argumenterer til og med for kjønnsdelte klasser igjen. I den sammenhengen vil jeg slå et slag for å organisere skoler slik vi gjør. Hos oss er hver klasse så stor at den settes ammen på ulike måter i ulike perioder av skoleåret. I løpet av skoleårets 6 perioder kan lærerne dele klassen etter kjønn i en eller to av periodene. Det er lov så lenge det ikke er permanent, og når klassen f. eks. jobber med seksualitet, kan det være lurt å nettopp dele gutter og jenter. Og kanskje kunne dette vært lurt også i lavere klassetrinn. Hvis man organiserer en litt fleksibel skole, blir det ikke enten kjønnsdelt eller ikke, men mulighet for begge deler – selvsagt ut fra hva som vil gagne elevene best.

Og man kunne selvsagt våget å gå mer utenfor boksen enn å organisere elevene etter kjønn, men kanskje ikke når man er statsråd og snakker direkte på riksdekkende fjernsyn. Man kunne spurt seg om det er skolen i seg selv som gjør at guttene ikke klarer å henge med jentene. Og da tenker jeg ikke først og fremst på den jobben alle lærerne gjør hver dag, men på det som politikere har bestemt at elever skal lære på skolen, og den læringstradisjonen som skolen er preget av.

Statsråden kunne i sitt svar sagt at det er viktig for alle elever å utvikle utholdenhet og pågangsmot. Dersom dette er grunnen til at gutter ikke henger med jentene, er det kanskje det de bør trene på, utholdenhet, altså, og ikke bare lesing. Dette høres ut som en del av begrepet «fagovergripende kompetanser» som statsråden i sin Melding til Stortinget nr. 28 2015-2016 meget tydelig parkerte. I kap 4.3.6 i meldingen står det: Derfor vil ikke departementet følge anbefalingen om at fagfornyelsen skal ta utgangspunkt i de tre foreslåtte fagovergripende kompetanseområdene. Statsråden ønsket ikke å si noe på nyhetssendingen om at skolen også skal utvikle elevers læringskompetanse, evne til problemløsning, nysgjerrighet osv. Nei, hans svar var tvert imot og som vanlig: lesing, skriving og regning.

Det er klart at lesing er helt vesentlig i vårt samfunn, og alle elever må lære å lese godt. Det er vanskelig å være uenig i det. Men skal vi lage en skole der lesing og skriving er de eneste mediene for å uttrykke og ta til seg informasjon og meninger? Moderne teknologi gir gode muligheter for muntlighet og ikke minst for bruk av bilder på ulike måter. Hvis elever i norsk skole skulle uttrykke hva de hadde lært gjennom en film og ikke ved å skrive svar på lærerens ofte litt avgrensede spørsmål, er det ikke sikkert at gutta ville hengt like tydelig etter jentene. Og dersom dataspill ble ansett som like verdifullt som skuespill i norsk skole, ville kanskje gutta ligget godt foran jentene. Lærestoffet i skolen er ikke en nøytral og konstant størrelse.

Dette erkjenner også startsråden. Han sa i det samme innslaget at «vi» nå skal gå i gang med å endre læreplanene i norsk skole, altså endre innholdet. «Vi skal nå legge vekt på dybdelæring,» sa statsråden videre, «og nå skal det bli mulig for elever å fordype seg i et fagstoff – hvis de ønsker det.» Jeg trodde ikke dybdelæring var at enkeltelever fordyper seg i et fagstoff hvis de ønsker det. Jeg trodde dybdelæring var at alle elever jobber så grundig med noe at de virkelig forstår det og husker det. For å få til det, kjære statsråd, må du ta mye innhold ut av skolen. Jeg er spent på hva du tar ut og om du får det til. Og jeg er spent på om endringene vil gagne guttene.

God helg!

Reklame

Én tanke om “Lesing eller utholdenhet – hva er mest grunnleggende?”

  1. «Forsprang: Mandag begynner Edvard (5) på skolen. Nå mener forskerne at tidlig skolestart gir jenter et forsprang guttene har problemer med å ta igjen.» (Ingress til reportasje i Klassekampen 20.08.2016) Som lærer i barneskolen kan jeg ut fra erfaring fullt og helt slutte meg til dette. Løsningen ligger – etter dagens retorikk – i å gi alle (dvs. guttene) tilpasset opplæring i form av spesialundervisning i ulike former. Siden dette både er illusorisk, stigmatiserende og nedverdigende for den som diagnostiseres som hjelpetrengende og en som kommer til kort, lanserer jeg følgende radikale endring i rammene for skolestart: «… hva med å ta konsekvensen av ulikhet i modning mellom gutter og jenter og la jentene begynne som seksåringer, mens guttene venter til de er sju?» (Debattinnlegg i Klassekampen 24.08.2016) Uproblematisk? Slett ikke. Men la oss diskutere problemstillingen! Kjell Horn

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..