Er det lurt å lete etter talenter blant 12-13 åringer? Er det bra å lage særskilte undervisningsforløp og forseringsmuligheter for unge elever? Tilfellet Henrik Christiansen tyder ikke på at det er særlig lurt å ekskludere de som ikke presterer best.
Det ble ikke OL-medalje på den norske svømmeren Henrik Christiansen. Men han har prestert ekstremt godt i en idrett der Norge tradisjonelt har hevdet seg dårlig internasjonalt. Før OL fortalte han til Aftenposten at han ikke var best i sin årsklasse da han var yngre. Hvis svømmetrenere den gangen hadde plukket ut de som presterte best i hvert årskull, ville ikke Henrik blitt plukket ut. Christiansens trener er enig i at man ikke skal være for opptatt av å plukke ut talenter tidlig. Han advarer mot å hausse opp yngre utøvere.
Dette gjelder for idrett, skole og for alle andre arenaer der man skal prestere på høyt nivå: det viktigste er ikke om du har et ekstremt talent, det viktigste er at du holder på lenge, altså at du er utholdende. Far til Henrik Christiansen forteller at Henrik i mange år har han stått opp kl. 05.15 hver dag for å trene før skolen. Foreldrene har vært nødt til å vekke ham bare to ganger (!). Dette forteller om en gutt som har en indre motivasjon og en utholdenhet som driver ham fremover.
Så når skoler, kommuner og politikere lager programmer og systemer for de ekstra flinke, må de nok tenke seg godt om hvorfor de gjør dette. Og ikke minst må foreldre tenke nøye over om det er sine egne ambisjoner de dytter på barna.
Og selv om det ikke ble medalje på Henrik, er hans prestasjon helt i verdenstoppen. Husk det.