Hva er viktigst: politisk ære eller gode løsninger?

Er det viktigere for politikere å «slå politisk mynt» enn å bidra til gode løsninger for samfunnet? Jeg håper og tror ikke det, men for en som står på utsiden av politikken kan det se ut som om det er viktig for politikere at de sitter igjen med en slags politisk ære – uavhengig av om de de har besluttet er bra eller mindre bra.

Som mange andre spørsmål jeg stiller meg, ligger det også en konkret opplevelse bak dette spørsmålet: denne gangen er det Ludvigsenutvagets rapporter (NOU 2014:7 og NOU 2015:8) som er bakgrunnen. For noen uker siden var jeg sammen med mine ungdomsskolerektorkolleger på et to dagers seminar. I år satte vi fokus på de to nevnte NOUene og vi hadde med oss Pia Elverhøy som har vært utvalgsmedlem og har arbeidet i utvalgets sekretariat. Hun har vært langt nærmere rikspolitikken enn meg i sitt arbeid med Ludvigsenutvaget og vi snakket om hva som kan komme ut av Ludvigsenutvalget – som hele skole-Norge snakker varmt og begeistret om. Ingen av oss kan spå, særlig ikke om fremtiden, men Elverhøy hadde også noen antakelser om hva statsråden vil legge vekt på fra utvalgets rapporter og hva han vil forbigå i stillhet.

Elverhøy påpekte også at politikere må få lov til å høste en form for ære for det arbeidet som utføres – også i de tilfellene der det er politikere fra et annet parti som har startet arbeidet. Hun fortalte at noen dager før den siste rapporten skulle offentliggjøres, gikk skolepolitisk talsmann fra det største opposisjonspartiet ut og ga sterk støtte til rapporten. Pia E. oppfattet dette som lite taktisk siden det gjorde det vanskeligere for statsråden å gi sin fulle støtte til den samme rapporten da den ble presentert.

Dersom politikere fra ulike partier begge gir full støtte til den samme rapporten, blir det jo vanskelig for velgerne (det er oss, det) å vite hvem som mener hva – og det blir vanskelig for politiske partier å posisjonere seg i forhold til andre politiske partier. Synes du dette høres ut som om det politiske spillet blir viktigere enn sakene, sier du? Det kan høres slik ut. For det kan være at det er stor enighet om skolepolitikk i dette landet selv om det ikke virker sånn. Og i saker der det er stor politisk enighet, har politikerne (og mediene) bare selve spillet å snakke om.

Hvis du tenker at det umulig kan være stor enighet om skolepolitikken i Norge, kan det være at du har rett i det. Men du må huske på at det har vært enstemmighet i Stortinget om sentrale beslutninger som f. eks. formålsparagrafen (Opplæringslovens §1-1). Og jeg tror politikere i skolespørsmål drøfter forhold som har begrenset betydning for elevers læring. Som eksempel på dette kan jeg nevne at jeg denne uka var invitert med på et fagmøte på Stortinget der SV skulle drøfte skolepolitikk. I invitasjonen til møtet stod det at faggruppa, som skulle jobbe med fremtidens skole, skulle foreslå noen overordnede nasjonale grep som kan sikre de beste rammene for tilrettelagt undervisning og et godt og inkluderende læringsmiljø for alle elever.  Stikkord for dette arbeidet var: lærertetthet og voksentetthet, kompetanser i skolen, organisering av øvingsarbeidet, SFO-tid vs. skoletid, skolemat og fysisk aktivitet. Møtet ble for øvrig avlyst p.g.a. få deltakere.

Hvis du spør lærere i norsk skole om hvordan Ludvigsenutvalgets forslag kan innføres i norsk skole, tror jeg ikke du vil få de samme stikkordene som denne Stortingsgruppa ga. Men hvis det er viktig for politikere å kunne «høste noen politiske poeng» gjennom det de beslutter, er det bare å håpe at Kunnskapsministeren oppfatter både et bredt kompetansebegrep og fagovergripende kompetanser som positivt. Det vil være sørgelig om han bare merker seg det utvalget skriver om fagkompetanse. Og vi får håpe at ikke andre politikere «stjeler» støtten til et bredt kompetansebegrep før statsråden tar æren for dette. For meg er det mindre viktig hvilke politikere som skal skryte av det som blir vedtatt politikk. Jeg er mer opptatt av at den politikken som blir vedtatt er god og er fundert i faglige råd og faglig kompetanse.

Inntil videre kan vi bare vente på en Melding til Stortinget om dette.

God helg!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..