En juleavslutning

En rektors hverdag er mangfoldig. Jeg håper de tekstene jeg har publisert dette året har gitt et inntrykk av det. Noe av det hyggelige en rektor gjør, er å ønske både elever og personale god jul. Vi har denne uka hatt juleavsluning for både elevene på skolen og for personalet. Jeg har i den forbindelse prøvd å balansere ulike tilnærminger til julefeiring. Vi skal som skole gi elevene innsikt i vår kulturarv og vi skal samtidig vise respekt for den enkeltes overbevisning. Er det mulig å oppfylle begge disse kravene? Jeg håper det.

På vår felles juleavslutning for alle på skolen, sa jeg omtrent dette i min tale til elevene:


Kjære elever

Det nærmer seg jul. I dag er det en uke til julaften og jeg håper dere gleder dere til juleferie og julefeiring. Jeg håper at når dere ser dere tilbake etter dette halvåret, så tenker dere at dere nå fortjener en ferie etter at dere har jobbet godt og lært mye.

I tidligere tider feiret nordboere midtvintersblot på denne tiden, men de siste 1000 årene har julefeiringen i vårt land vært knyttet til kristendommen. Det er i våre dager over 1,5 milliarder mennesker på jorden som feirer jul og som feirer at Gud ble menneske. Det de feirer er en logisk kortslutning: Dersom det finnes en guddom som er noe annet enn mennesker, er det helt ulogisk at vedkommende skulle bli født som menneske. men dette er kjernen i den kristne julefeiringen, og er et av mysteriene som vi finner i verdens religioner.

Og dere kjenner fortellingen om julen. Enten vi tror på den eller ikke, er fortellingen omtrent slik: En ung jente, omtrent så gammel som dere, er på reise sammen med sin forlovede, som trolig var dobbelt så gammel som henne. Hun er gravid, og når de kommer til Betlehem, finnes det ingen plass i noen av vertshusene. De får bo i en stall og Maria føder en sønn. Det er en person i denne fortellingen som har blitt ekstra aktuell i år, en person som vi vanligvis ikke legger særlig merke til. Jeg tenker ikke på verken Maria eller englene, men på verten i herberget, altså han som driver vertshuset.

Det var ingen ledige sengeplasser i vertshuset, men verten forstod hva som var situasjonen. «Jeg har ingen ledige plasser,» sa han til de to som stod utenfor, «men dere kan få bo i stallen sammen med dyrene mine.» Vertshusverten hjalp de to og sørget for at de fikk tak over hodet.

Denne høsten har det kommet mange flyktninger til landet vårt. For 2 måneder siden kom det en jente på 14 år over grensa mellom Norge og Russland. Hun kom sammen med mannen sin, som er 24 år, og hun var gravid. De kom til Norge fra Syria. Hva gjør vi når flyktninger kommer til vårt land? Denne høsten har det kommet mange flyktninger til Norge. Mange av dem kommer fra Syria. Folk i Syria er som oss, og før borgerkrigen begynte, levde de omtrent slik vi lever: De jobbet som advokater, tannleger, bussjåfører og sykepleiere, barna gikk på skole og ungdommer studerte på universitetene, i feriene dro de til kysten og badet og de feiret bursdager og la ut bilder på Snapchat og Instagram – omtrent som oss. Så ble husene og byene de bodde i bombet sønder og sammen og de måtte flykte – noen helt til Norge.

Og flyktningene kommer til Bærum også: Det er etablert et flyktningmottak ved E18 like nedenfor Lysaker skole. Og det er åpnet for å etablere mottak på Stabekk, altså i vår skolekrets. Da blir fortellingen om Maria og Josef og Jesusbarnet ikke bare en trosfortelling slik det er for kristne, men en tekst som stiller et spørsmål til alle uansett hva vi tror: Hvordan møter vi flyktninger som kommer?

Dere skal feire jul på ulike måter: noen skal ha alt på samme måte som tidligere år, noen skal reise vekk, noen får besøk i jula. Uansett hvor dere skal være og hva dere skal gjøre ønsker jeg dere en god jul og en god ferie.


Om det er upassende å si dette til elever i skoletiden, kan du gjerne reflektere over og mene noe om. Jeg tar imidlertid ferie og håper også du, kjære leser, får en God Jul og en god ferie.

5 tanker om “En juleavslutning”

  1. Jeg har fulgt deg denne høsten og liker at du stikker nesten frem om mener bramfritt, tankevekkende og fornuftig. Det inspirerer i alle fall meg ! God jul !

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..