Både journalister og politikere kan hindre en god offentlig debatt

Denne uka ble jeg kontaktet av lokalavisa vår, Budstikka. Avisen hadde hatt to reportasjer om elever som forserer matematikk, og de lurte på om jeg mente noe om dette.  Det gjorde jeg selvsagt og journalisten ønsket å lage et oppslag om mine synspunkter om dette emnet. Etter den sedvanlige runden med sitatsjekk, endte det hele med et oppslag med overskriften : «Tilpasser ikke timeplanene etter mønsterelever». Journalisten skrev at jeg nektet å samordne timeplanen med videregående skoler og andre ungdomsskoler for at det skal bli så enkelt som mulig for elever å følge undervisning i matematikk på videregående mens de går på ungdomsskolen.

Dette skjedde samme uke som Aftenposten hadde et oppslag om at rektorer ikke får uttale seg i mediene. Det er alvorlig at skoleledere ikke uttaler seg i aviser og andre medier, og det er uakseptabelt hvis politikere og rådmenn prøver å begrense eller stanse ansatte som vil uttale seg i mediene. Rektorer på sin side er engstelige for reaksjoner og tier derfor stille.

Men jeg tror journalister og redaktører, bevisst eller ubevisst, kan ødelegge en god drøfting i offentlige medier. Min erfaring er at journalister i all hovedsak er flinke til å åpne for sitatsjekk, men som intervjuobjekt vet man ikke hva som er avisens vinkling på en sak. Selvsagt skal avisene selv bestemme hva de skal publisere, jeg mener ikke noe annet, men jeg tror journalister prøver å fremstille konflikter. En saftig overskrift som antyder en konflikt mellom en rektor og en kommunepolitiker selger bedre enn en saklig overskrift og en sober ingress.

I den aktuelle saken svarte den aktuelle kommunepolitikeren fornuftig og hun fyrte ikke opp under noen konflikt eller uenighet mellom henne og meg. Dersom mediene skal bidra til å utvide vår felles erkjennelse og gjøre oss klokere (Jeg vet det er store ord, men det er det vi driver med både i skoler og  i mediene), må de etter min mening unngå at partene «går i skyttergravene». Politiske debatter i mediene blir ofte en krangel om hvem som har rett og hvem som tar feil. Vi må få tak i nyansene i sakene og fagfolk kjenner nyansene innen sitt fagområde bedre enn politikere. Derfor er det viktig at rektorer og ledere i andre sektorer uttaler seg i mediene, og at de våger å være faglig uenige seg imellom eller vektlegge ulike momenter i en sak. Mediene kan legge til rette for dette eller ødelegge for det.

Du finner artikkelen her: http://www.budstikka.no/Nekter___tilpasse_timeplanene_etter_m_nsterelever-5-55-40592.html

Jeg er ikke motstander av at elever forserer fag, hos oss er det bl.a. en elev på 8. trinn som skal ta eksamen for 3. Vidergående (R2) dette semesteret. Jeg har heller ikke fått noen forespørsel fra mine overordnede om å samordne timeplaner, så jeg har ikke vært ulydig slik avisen antyder.

Men jeg tror at samordnede timeplaner som kan medføre at alle elevenes skoleuker blir helt like, vil være en ulykke for skolen jeg leder. På vår skole er det gjennomsnittlig 2 elever hvert år som gjennomfører forsering på videregående skole og det vil være merkelig å forringe opplæringstilbudet for 423 elever for å tilrettelegge for 2 elever. Jeg tror dessuten fortsatt at skoler, også min, har en større utfordring i å tilpasse opplæringen for de elevene som er lite teoretiske og som presterer svakt på skolen enn for de elevene som ønsker å forsere. 8. klassingen hos oss som i år skal ta eksamen for 3. klasse på videregående, gjør dette helt utenom skolen. Han ønsker å gå på skolen sammen med kameratene sine.

God helg

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..